Blogs

Hieronder zie je de blogverzameling die we aan het opbouwen zijn. De meest recente blog kan je bovenaan vinden!

Biologisch tuinieren. Hoe werkt dat nou?

  • Francine van Rossem

Biologisch tuinieren is meer dan stoppen met bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Als je dat van het ene op het andere moment doet staat je waarschijnlijk een teleurstelling te wachten. Het eerste wat me overkwam toe ik de niet omgeschakelde grond achter ons in beheer kreeg en stopte met drijfmest en mais was een explosie van zuring. Dat gebeurde ook  toen naast ons de grond voor zonnepanelen werd bestemd. Kennelijk liggen die op de loer.

Op internet staat vaak dat een biologische boer met de natuur mee werkt. Maar hoe doe je dat nou? Allereerst stap je af van ‘legodenken’: denken dat een plant bestaat uit bouwsteentjes en dat de plant het goed doet als jij die steentjes aan de bodem toevoegt. Planten nemen hun voeding helemaal niet op met hun wortels, maar in een ingewikkeld samenspel tussen wortels en bodemleven worden door de bodembewoners bouwstenen ter beschikking gesteld aan de plant in ruil voor suikers. Als je bemest met iets anders dan organisch materiaal verhoog je op die plek de zoutconcentratie zo sterk dat de bodembewoners doodgaan. Daarmee is dus ook de samenwerking met de plantenwortels ten einde. De bodem zwemt dan  in de steentjes en de plant neemt ze niet op bij gebrek aan bodemleven. Het bodemleven is enorm divers en voortdurend met elkaar in concurrentie om de suikers van de plant en om andere voedingsstoffen. Schimmels produceren antibiotica om bacteriën te doden en houden zo meer lekkers voor zichzelf. Een evenwichtig bodemleven waarin van alle soorten wat voorkomt, zorgt dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Een micro organisme heeft precies nodig wat wij nodig hebben: een woonplek, eten en lucht om adem te halen. De woonplek is soms een nestje langs de schimmeldraden, dan weer in de organische stof of een in een knolletje op de plantenwortel. Ze eten het lekkers uit de plantenwortels en mest maar ook restanten van dode micro-organismen. Het is onder de grond een voortdurend spel van eten en gegeten worden met de planten als lachende derde die van de micro-organismen zijn voeding krijgt. Ademhalen doet een groot deel van de bacteriën of schimmels net als wij, ze nemen zuurstof op. Een groot ander deel leeft zonder zuurstof en gaat in aanwezigheid van zuurstof juist dood. Om zo veel mogelijk bodemleven te behouden, omdat dat goed is voor de planten en de grond weerbaar maakt, zal een biologisch werkende boer of tuinder de grond zo min mogelijk in beroering brengen en niet spitten, diep ploegen of frezen.

Dan blijven zuurstofminnende kleine helpers boven in de grond dicht bij de zuurstof en de micro-organismen die niet tegen zuurstof kunnen blijven lekker diep zitten. Met de natuur mee boeren betekent dus zorgen voor het bodemleven en daardoor voor de plant. Dit doe je met compost, veel organisch materiaal dat ze dan weer afbreken tot voeding voor de plant. De kennis over het samenwerken van plantenwortels met schimmels is pas van de laatste jaren en opent heel veel mogelijkheden om te gebruiken. Sommige heggen (o.a. beuken) worden nu altijd geplant met de bijhorende schimmels als poeder in het plantgat, zodat ze meteen in goed gezelschap verkeren en snel aanslaan. Oudere hoveniers weten nog dat je een handje beukengrond aan het grondmengsel moet toevoegen waarin je ze plant. moet toevoegen maar niemand wist waarom. Het was ervaringskennis. Dat is nu dus helder .Het juiste bodemleven bij de juiste wortel geeft de plant een voorsprong.

Tip : bekijk de film Onder het Maaiveld